O mně

MILÍ PŘÁTELÉ,

jmenuji se Mirka a cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner. Ať už si vzpomenu na jakoukoli významnou událost nebo změnu ve svém životě, vždycky se k ní pojí i vůně dezertu, který to období charakterizoval. 

Už déle než 30 let cestuji po světě a vím, že jsem stále neokusila všechny chutě, které nabízí. O ty, které mě při mém putování po dalekých krajích zaujaly, se s vámi chci podělit ve svém příběhu i receptech. Tak neváhejte a pojďte se mnou život ochutnat a pěkně si ho osladit. Profesionální dráhu cukrářky jsem začala v Praze v roce 1984. Pracovala jsem v restauraci Moskva a v hotelu Alcron. Toužila jsem ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak jsem o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky.

Mirka Van Gils blog 01

V Johannesburgu jsem vedla místní vyhlášenou cukrárnu. K té neodmyslitelně patřil dezert Koeksisters, připomínal mi naše koblihy. Z Jihoafrické republiky jsem se zpět do Česka vydala se svým mužem autem, VW Broukem, skoro jako Zikmund a Hanzelka. Ujeli jsme 17 000 kilometrů a na této cestě jsem ochutnala všelicos.

Mirka Van Gils blog 02

Další profesní zastávkou na mé životní dráze byly Spojené státy, které mám spojené s vůní perníku. V San José jsme totiž s manželem založili cukrárnu Flying Cakes a na zakázku vyráběli velké perníkové vesničky. Pak se mi narodili synové Matěj a Clark. Jejich dětství pro mě bylo nejkrásnějším obdobím v životě i v kuchyni – byl to čas vaření sirupů, marmelád, kaší a pečení dortíků i cukroví na přání.

Professeur en sucre d`Art

V roce 1978 jsem zažila svůj první zlatý medailový úspěch v Katowicích. Ve Velké ceně Paříže jsem zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Byla jsem pyšná, že po 60 letech jsem první Východoevropankou a také ženou, která mezi elitou cukrářů uspěla. Otevřela se mi cesta ke studiu čokolády na Národní vysoké škole cukrářské. Čas strávený ve Francii pro mě byl především obdobím pralinek. Také jsem tam získala titul Professeur en sucre d´Art. Karamelová vůně zase charakterizovala můj pobyt ve Švýcarsku. Tam jsem studovala modelování této úžasné zlaté hmoty na International Professional School.

Croquembouche a karamel

Nyní je už přes 10 let mým domovem Nizozemí. Tady jsem kromě pečení začala psát i své knihy. V posledních letech jsem se zúčastnila i Olympiády nebo mezinárodní soutěže. Zlatou medaili jsem získala například v Johannesburgu, Katovicích, Warthu, ale ta vůbec nejcennější zlatá je medaile z Basileje z roku 2013. Získala jsem ji za barokní karamelovou panenku, kterou jsem vytvořila, abych splnila poslední přání své maminky.

Mirka Van Gils blog 03

Mirka van Gils Slavíková – zlatá medaile Basilej

Také ráda učím a snažím se předávat své zkušenosti. Pravidelně dojíždím do Prahy, kde momentálně pořádám kurzy pečení. Všechny informace, témata kurzů a volné termíny najdete na www.mirkastudio.cz. Ve svém životě jsem připravovala delikatesy pro spoustu známých osobností, ať už světových státníků či slavných herců nebo zpěváků. Vytvořila jsem kytici karamelových růží pro Angelu Merkel, po prostudování autobiografie americké ministryně zahraničí Condolezzi Rice jsem vytvořila unikátní pomerančový cheesecake v kakaovém cigaretovém papíru a tato nepřítelkyně sladkého ho snědla celý. Také dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro posledního Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro našeho nezapomenutelného Karla Gotta.

mirka van gils blog o mně

Velmi ráda se o své zkušenosti dělím i s vámi. Na svých sociálních sítích pravidelně zveřejňuji videorecepty (https://www.facebook.com/mirkavangils / https://www.instagram.com/mirkavangils/ ), kde si ukazujeme různé postupy známých i méně neznámých receptů. Doufám, že i vás bude má práce nejen bavit a inspirovat k pečení. Těším se na vše budoucí.

Vaše Mirka

Ocenění
  • 2014 – Culinary World Cup in Luxemburg – bronzová medaile
  • 2013 – IGEHO Basilej – zlatá medaile
  • 2005 – IGEHO Basilej – bronzová medaile
  • 2004 – IKA Erfurt Olympiáda – stříbrná a bronzová medaile
  • 2004 – Stuttgart – stříbrná medaile
  • 2003 – Warth – zlatá medaile
  • 2002 – Paříž – 1. International Festival Des Croquembouche – Grand prixe
  • 1992 – Johannesburg – sugarshow – zlatá medaile
  • 1979 – Katovice – zlatá medaile
Praxe
  • 2004–2010, Gastro Ostrava, organizace soutěže
  • 2001–2002, Nestlé Česko, Praha, technologický poradce
  • 1995–2000, pekařství Flying cakes, San José, zakladatelka
  • 1993–1995, Sandton bakery, Johannesburg, Jihoafrická republika, manažerka pekařství
  • 1990–1992, hotel Sun & Tower, Johannesburg, Jihoafrická republika, šéfcukrářka
  • 1989–1990, cukrárna v Německu, cukrářka
  • 1986–1988, interhotel Jalta, Praha, šéfcukrářka
  • 1984–1986, hotel Alcron, Praha, šéfcukrářka
  • 1979–1984, restaurace Moskva, Praha, šéfcukrářka
Rozhovory a články

DVTV.cz – Mirka van Gils Slavíková: Jsme národ pekařů

OnaDnes – V práci jsem drsná, ale doma kvočna, říká cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Host Radiožurnálu – Současná cukrařina pozbývá duši, myslí si cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Radio Prague International – Baking is my partner for life

Blízká setkání – Mirka van Gils Slavíková je nekompromisní porotkyní

extra.cz – Porotkyně Mirka van Gils Slavíková dobyla sladký svět

wikipedie – Mirka van Gils Slavíková

Proti šedi – Anketa o módě a stylu

jomagazin.cz

lidovky.cz

celebritytime.cz

idnes.cz

tyden.cz

salonparis.cz

vlasta.kafe.cz

tydeniky.cz

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz